Idiootti plus idiootti on yhtä kuin...

Niin, mitä? Tämä ei ole aina ihan selvää suomalaisessakaan keskustelussa naisten asemasta ja naisten välisestä solidaarisuudesta. Miehet syrjivät naisia minkä kerkeävät niin työelämässä kuin kotonakin. Se on ikävää. Nyt kun naiset ovat päässeet lain edessä tasa-arvoiseen asemaan ja ovat astuneet työelämään takanaan yhä korkeampi koulutus, ongelmaksi on noussut naisten välisen solidaarisuuden puute: naiset eivät perusta omia hyvä sisar-verkostoja, äänestä toisia naisia tai kannusta siskoja innolla.

Mikä tässä on ongelmana? Miehet ovat idiootteja jos syrjivät naisia sukupuolen perusteella, se on selvää. Mutta miten tilannetta parantaa se jos naiset heti tilaisuuden tullen ryhtyvät käyttäytymään yhtä typerästi miehiä kohtaan? Sanotaan, että kun maailma kerran on epäreilu, naisten tulee pyrkiä antamaan miehille takaisin samalla mitalla ja suosia toisia naisia. Se muka tasapainottaa tilannetta.

Laskupääni ei ole kummoinen, mutta en silti käsitä miten yksi idiootti plus toinen idiootti johtaisi mitenkään siihen tulokseen että maailmassa olisi vähemmän, ei enemmän, järjetöntä toimintaa. Jos päätetään kilpailla epäreilusti ja suosia siskoja ja veljiä, loppupeleissä tilanne ei parane millään tavalla. Ehkä sukupuolijakauma työelämässä alkaa tasoittua, mutta voiko tilanteen näennäiseen parantumiseenkaan todella luottaa jos pelisäännöt ovat yhä epäreilut?

Voiton vie kotiin se osapuoli joka onnistuu pysyttelemään tiukemmin vallankahvassa ja miehittämään (naisistamaan) tärkeitä asemia omalla väellä. Mistään ei seuraa että kenenkään huolena olisi edelleenkään se, että tärkeille paikoille saadaan parhaat ihmiset. Pätevyys on edelleen sivuseikka yhtä lailla kun aina ennenkin ja edelleen pätee se, että on oltava juuri "sopiva" ihminen sopivassa paikassa. Ainoa mikä muuttuu on, että sopiva ihminen ei automaattisesti tarkoita miestä.

Eikö olisi fiksumpaa alkaa neuvottelemaan uusiksi koko pelin säännöistä? Ja jos neuvotteleminen ei jostain syystä onnistu, eikö silti edes jonkun pitäisi näyttää omalla käyttäytymisellään hyvää esimerkkiä? Jos kaikki olemme kiinnostuneita vain edistämään oman väen asioita ja pidämme oikeutettuna syrjiä Noita kun Nekin kiusaavat meitä, kuka enää muistaa miltä hyvä ihminen ja reilu peli näyttävät?

Rauhan teossa naisten ja miesten välillä on vastassa sama ongelma kuin ydinaseriisunnassa: periaatteessa kaikki ovat sitä mieltä että meidän tulisi kunnioittaa toisiamme ja muistaa että olemme kaikki, eroistamme huolimatta, ensisijaisesti ihmisiä. Että olemme olentoja jotka kykenevät myös tekemään yhteistyötä. Että voimme olla myös toistemme ystäviä, rakastettuja, omaisia. Että aina välillä jopa tarvitsemme toisiamme.
Kukaan vain ei haluaisi aloittaa itsestään, koska aseiden laskeminen tekee niin ihmisestä kuin valtiostakin haavoittuvan, ja sitä voidaan aina käyttää hyväksi. Luottamus, ilman varmuutta siitä että se kannattaa, vaatii valtavasti rohkeutta. Silti, jonkun olisi vain löydettävä jostain se rohkeus tai voimme olla häviäjiä kaikki. Eikä silloin ole eroa miehellä eikä naisella, vaan olemme samanlaisia typeryksiä kaikki.

posted under , , |

0 kommenttia:

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments