Parempaa uutta vuotta...siis näin!

Meillä tehdään ympäristöaatteen inspiroimana kaikkea ihmeellistä. Tässä on kuitenkin lista pienemmistä teoista joista maailman pelastaminen on hyvä aloittaa, vaikka vuoden vaihteessa. Jos jokin kohta listalta löytää paikan uudenvuodenlupaustesi joukossa, kerro siitä kommenteissa. Minä (ja muutama muukin vakiolukija) haluamme tietää!

TALOSSA

-Käytä puhdistusaineena laimennettua etikkaa ja ruokasoodaa. Laimennettu etikka on hyvä yleispuhdistusaine, ja ruokasooda poistaa vaikeammatkin tahrat kätevästi.
-Vaihda yksi käyttämäsi kertakäyttötuote kuten nenäliinat, terveyssiteet, vaipat, keittiörätit tai muistilaput uudelleen käytettäviin vaihtoehtoihin. Paperituotteet korvautuvat helposti kankaisilla vaihtoehdoilla (kuukautissuojien tapauksessa vaihtoehtoja on monenlaisia), muistilappuja voi vähentää käyttämällä uudelleen taloon tulevia kirjekuoria ja hankkimalla liitutaulun.
-Hanki esiliina. Ensinnäkin, ihminen joka tarvitsee esiliinaa, tekee asioita itse ja itse tekeminen on lähes aina ekologisempaa kuin valmiin ostaminen. Toiseksi, kun suojaat vaatteitasi esiliinalla, sinun ei tarvitse vaihtaa koko vaatekertaa sen sotkeentuessa. Vähennät pyykin määrää, ja se taas säästää sekä vaivaa, rahaa että luontoa.
-Sammuta valot kun poistut huoneesta. Ota kännykkälaturi pois seinästä kun et lataa. Sulje sähkölaitteet kokonaan kun et käytä niitä. Toisin sanoen, älä maksa sähköstä kun et käytä sitä.
-Opettele tekemään itse kotona tarvitsemiasi asioita kuten tekstiileitä, kalusteita, koreja, kynttilöitä, saippuaa…

KEITTIÖSSÄ

-Lisää kasvisruokapäivien määrää yhdellä viikossa.
-Hanki itsellesi bento box tai arkisempia eväsrasioita ja pakkaa illallisen tähteet evääksi töihin ainakin kerran viikossa
-Opettele leipomaan leipää käsin.
-Siirry suunnitelmatalouteen: tee viikoittainen ruokalista ja sen pohjalta ostoslista. Ravaat vähemmän kaupassa, teet vähemmän heräteostoksia- säästät rahaa ja aikaa.
-Vähennä valmisruokien käyttöä. Kiireisten päivien varalle voi esimerkiksi pakastaa aterioita.
-Kasvata ruokaa. Jos sinulla on käytössäsi ikkunalauta, kasvata yrttejä, chiliä, vihanneskrasseja. Jos omistat parvekkeen, ota sinne kuukausimansikoita ja vaikka tomaatteja. Jos sinulla on puutarha, hoida kasvimaata, hedelmäpuita, marjapensaita.

ULKOMAAILMASSA

-Opettele tekemään ostoksia netissä. Nettikauppa ei tarvitse viihtyisiä, tilavia toimitiloja. Usein tuotteita voi ostaa suoraan tekijöiltä. Vähemmän välikäsiä tarkoittaa vähemmän kuljetuksia.
-Käy kirjastossa.
-Käy marjastamassa tai sieniretkellä.
-Jos sinulla on piha ja pihalla puu, ripusta siihen linnunpönttö.
-Tutki ja havainnoi luontoa ja lue luontokirjallisuutta. Mitä paremmin ympäristöään tuntee, sitä enemmän sitä usein arvostaa.

posted under |

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Samoilla linjoilla ollaan. En nyt tosin tänään, tavaravarastoani juuri läpikäyneenä, koe omaa tilannettani kovin kunniakkaaksi. Mutta herääminen on yleensä muutoksen edellytys?

Anonyymi kirjoitti...

MInä vielä. Jäinkin sitten pidemmäksi aikaa ja luin myös vanhempia tekstejäsi. Tuntuu että elät sellaista maailmaa, josta kuulen mielelläni enemmän. Olet siis lukulistallani. Ja niin, hyvää uutta vuotta!

Saara kirjoitti...

Mukavaa että viihdyt! Ja hyvää uutta vuotta!

Niin, minun kangas/lankavarastonihan täyttää tällä hetkellä yhden ison piirongillisen ja kaksi kaappia...

Toisaalta pitäisi keksiä käyttöä kaikelle, toisaalta on ihan hyvä että kotoakin löytyy materiaaleja. Ompelijaystäväni vakuuttaa, että ennen kuin kankaasta voi ommella mitään, sen on hyvä antaa ikääntyä varastossa. Olen varma siitä että hän on oikeassa...

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments