Omena päivässä, kymmenen parhaassa

Kesäomenat ovat täällä taas. Tästä se alkaa, vuoden kiireisin aika talossamme. Valkeita kuulaita rouskutellessa ja omenapiiraan täytteitä pakastimeen pilkkoessa on hyvä hetki muistella, miten tähän päädyttiin.

Kun vuonna 2006 etsimme uutta kotia, suunnitelmissamme ei suinkaan ollut ottaa hoitaaksemme hedelmätarhaa. Minä unelmoin pienestä kasvimaasta, ja puoliso taisi vain kaivata jotakin helppohoitoista. Mutta sitten tulimme katsomaan tätä taloa, ja teimme tarjouksen samana iltana. Rakkaus ensi silmäyksellä kun johtaa siihen että ensin tehdään ja mahdollinen ajattelu jätetään myöhemmäksi. Olisimme helposti tehneet elämämme virheen, jos jompikumpi olisi huudahtanut ensi käynnin jälkeen: ”Hei seis, seis, seis! Talo on kyllä mukava ja hintakin on kohtuullinen- mutta eihän tässä ole mitään järkeä. Mehän olemme kaupunkilaisia! Epäkäytännöllisiä kaupunkilaisia! Hyvä jos saamme ruohonleikkurin toimimaan. Meillä ei ole mitään toivoa selvitä tuosta hedelmäpuumetsästä!”

Tällaisessa ajattelussa on se suuri ongelma, että se näyttää kaikilla mittareilla arvioituna täysin järkevältä. Harkitsevalta, realistiselta ja kaikelta sellaiselta mitä viisautta etsivien ihmisten on hyvä harrastaa elämässään runsaasti. Onkin yksi maailmankaikkeuden suurimmista arvoituksista, miten on mahdollista että on olemassa hetkiä, jolloin järkevä ajattelu on se väärä vaihtoehto.Mutta me siis osasimme unohtaa järkinäkökohdat juuri oikealla hetkellä, ja tässä sitä nyt ollaan, kolmannen sadonkorjuukauden kynnyksellä. Mieliala on korkealla, niin kuin edellisinäkin vuosina. Osoittautui, että tunteemme olivat loppujen lopuksi oikeassa. Me pärjäämme kuin pärjäämmekin täällä ihan mukavasti ja saamme syksyn aikana korjattua ja käytettyä satomme. Meistä on mukavaa poimia, kärrätä ja säilöä hedelmiämme. Olemme myös oppineet itsestämme jotakin uutta: on olemassa käytännön asioita, joiden hoitaminen luonnistuu meiltä oikein hyvin. Esimerkiksi vanhoja puutarhoja.

Jos joskus -harvoin- paras vaihtoehto ei olekaan punnita järkinäkökohtia, vaan toivottaa järki vähäksi aikaa lomalle, todellista viisautta on erottaa, milloin on aika tehdä niin. Ylivoimaisen suurimman osan ajasta kannattaa ihmisen mielestäni edelleen luottaa maalaisjärkeen ja filosofiseen logiikkaan. En tiedä, voiko mystinen rakkaus ensi silmäyksellä johtaa harhaan. Tähän aikaan vuodesta minun on kuitenkin vaikea uskoa, että niin voisi olla.

0 kommenttia:

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments