Timantteja! Sanoi DeBeers

Puuh! Sainpas tuon timantin lisättyä sivupalkkiin. Kiitos, Anne! Ja kiitos, _minun_ joka myös heitti minua timantilla. Enää pitää löytää ne seitsemän muuta blogia. Täytynee ryhtyä etsiskelemään. Tähän mennessä en ole paljon blogiavaruutta kartoittanut vaan pyöriskellyt onnellisena täällä omassa pesässä.

Timantit ovat tytön paras ystävä, sanoi DeBeers-yhtiön mainoslause, kun timanttikoruja alettiin jalostaa massoille sopiviksi tuotteiksi. Elintason nousua kuvannee jotenkin se, että nykyään köyhilläkin on varaa koruihin joissa kimaltavat pikkiriikkiset timantinsirut. Timantit koostuvat vielä enemmän unelmista kuin hiilestä, ja nykyään köyhälläkin on varaa unelmiin.

Mutta jos köyhille annetaan unelmat, rikkaiden on toki saatava vielä enemmän. Siksi timanteilla on laatuluokitukset, ja luokitusten noustessa timanttien hinnat nousevat eksponentiaalisesti. Päästään hillityn luksuksen käsitteeseen. Äkkirikastuneilla on usein tarve viestittää menestyksestään selvästi. Todellinen eliitti taas on kehittänyt hienovaraisuudesta melkein oman taiteenlajinsa. Heidän huolenaan kun ei ole erottuminen rahvaasta vaan äkkirikastuneista. Kysymys on edelleen siitä, mihin kelläkin on varaa, mutta valuutta vaihtuu. Eliitistä ei tee eliittiä pelkästään raha, vaan myös kulttuuri ja kaikki mikä siihen kuuluu: oikeat ystävät, käytöstavat ja historia. Oikeisiin harrastuksiin voi vielä useimmiten ostaa pääsyn rahalla, mutta oikeat ystävät eivät edelleenkään ole kaupan. Tästä myös johtuu eliitin vieraantumisen ongelma: voiko ihmistä syyttää siitä ettei hänellä ole mitään luonnollisia siteitä alempiin luokkiin?

Yhteiskuntapyramidimalleissa kun on se ongelma, että vaikka eliitti saattaa omaksua jopa työväenluokkaisia asenteita, sen ja työväenluokan välissä on sittenkin liikaa väkeä jotta luontevaa, tasavertaista vuorovaikutusta pääsisi syntymään.Suomalaisessa yhteiskunnassa on perinteisesti pidetty tärkeänä tasoittaa luokkapyramidia. Meillä on peruskoulu, johon kaikki alueen lapset ovat menneet. Meillä on sauna, joka symboloi tasa-arvoisuutta hyvinkin syvällisesti. Mutta mitä sitten kun alueiden väestörakenteet alkavat eriytyä ja varakkuus aletaan mitata tavaran sijasta yksityisyyden määrässä? Rahvas käy ruotsinristeilyillä, mutta rikkailla on yksityisveneet. Kaupunkien vuokra-asunnot sijaitsevat eri alueilla kuin hienostokorttelit.

Vaan vapaa on vain se, jolla on varaa olla oma itsensä. Filmitähdet ovat rikkaita ja suosittuja, mutta heillä ei ole varaa kulkea meikittöminä ja antaa ryppyjen tulla. Nousukkaalla ei ole varaa asua lähiöasunnossa, vaikka se olisikin periaatteessa juuri sopiva hänelle. Toisaalta, köyhällä ei ole varaa toteuttaa unelmiaan vaan hänen vapauttaan kuristaa arkielämän vaihtoehdottomuus. Taloudellinen pakko on näkymätön vankila. Puute tai yltäkylläisyys eivät ole vapautta, vaan mahdollisuus loikata pyramidista avautuu siellä väliltä. On varmaankin aina olemassa ihmisiä joille elämän merkitys rakentuu ylöspäin yrittämisestä. Mutta elämällä voi olla muitakin merkityksiä, ja parhaimmillaan yhteiskunnallinen vapaus merkitsee vapautta valita oman elämänsä merkityssisältö.

0 kommenttia:

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments