Etiikkaa ja Sherrypieta

Avaruusasema Baabel 13:n komentaja Sherrypie sen tietää: aina ei voi voittaa, mutta aina voi pitää puheen. Tilanne ei ole täysin toivoton niin kauan kuin jotakin on tehtävissä, niin kauan kun saatavilla on keppejä, kiviä tai paljaat nyrkit, Sherrypieta edelleen vapaasti lainatakseni.

Paitsi että Sherrypie on viihdyttävä, hän on myös tehnyt hyvän eettisen oivalluksen. Ei nimittäin tarvitse kuljeskella maailmassa kauaakaan filosofina ennen kuin havaitsee, että tilanteen toteaminen niin toivottomaksi ettei mitään kannata kuitenkaan tehdä, on yksi yleisimmistä perusteluista jättää hyväksi tiedetty teko tekemättä. Tästä argumentista on olemassa useampikin variaatio. ”Ei sillä mitä minä teen ole mitään väliä, kun kaikki muut kuitenkin...” ”Ei minun vastalauseestani ole mitään hyötyä tässä tilanteessa...” ”En minä kuitenkaan onnistu”. Nämä ihmiset ajattelevat, että eettisen toiminnan merkitys on vain siinä, onnistuuko toiminnallaan saavuttamaan sen välittömän tavoitteen. He ajattelevat että toiminnalla x on seuraus y, ja jos y:n saavuttaminen heti paikalla vaikuttaa heistä epätodennäköiseltä, ei mitään kannata yrittääkään tehdä.

Tässä on tietysti se ongelma, että asia ei ole oikeasti alkuunkaan näin yksinkertainen. Oikein tekemisestä voi seurata muitakin hyviä kuin se y, ja juuri siksi kannattaa aina yrittää. Viisas mormoniystäväni tiivisti asian ytimen hienosti sanoessaan että hyvillä teoilla on taipumus itää, ennemmin tai myöhemmin. Voi olla, että hieno puhe näyttää kaikuvan kuuroille korville, mutta varmasti sitä ei voi tietää. Ehkäpä joku kuulija jossain toisessa tilanteessa muistaa sanotun ja tekee sillä kertaa oikein. Ehkäpä joku huomaa hyvän esimerkin ja innostuu pohdiskelemaan asiaa jälkeenpäin. Varmasti sitä ei tiedä, mutta toivo on sitkeämpää tekoa kuin miltä näyttää.

Nykyään utilitarismista on tullut valtavirran etiikkaa ja toimintaa arvioidaan mielellään todennäköisten seurausten valossa. Mutta todennäköisyydet eivät ole luonnonlakeja, ja yhdellä teolla on yleensä lukuisia seurauksia. Eettisten kysymysten pohdiskelu utilitarismin valossa on hyödyllistä, mutta äärimmilleen yksinkertaistettu kyökkiutilitarismi aiheuttaa käytännössä yhtä paljon harmia kuin hyötyäkin. Elämä ei mahdu nelikenttiin.

Ennen oli kaikki helpompaa, myös johtajan seuraaminen. Suomalaisessa juridiikassa olivat aikoinaan suosittuja ”katsomisperustelut”. Kun oikeudenalan auktoriteetilta loppuivat syystä tai toisesta argumentit, hän päätyi lausumaan maagiset sanat ”on katsottava, että...” Ja pienemmät juristit kumarsivat ja katsoivat sinne minne pitikin. Sittemmin katsomisperustelujen taika on kadonnut ja tänä päivänä korkein oikeuskin joutuu perustelemaan, miksi pitää katsoa juuri näin eikä noin. Kulttuurista katsomisajattelu on hävinnyt hitaammin. ”Ei minun protestistani ole mitään hyötyä koska auktoriteetit ovat katsoneet parhaaksi toimia näin.” Auktoriteettiaseman todella ansaitsevat ihmiset osaavat kuitenkin kysyttäessä esittää ymmärrettävät perusteet toiminnalleen. Monimutkaisessa maailmassa on mahdollista sekin, että kun totutun toimintatavan kyseenalaistaa, käykin ilmi että tapaa ylläpidetään vain vanhasta tottumuksesta eikä muutokselle ole todellisia esteitä.

Kyynistyminen on helppo tapa hankkia itselleen älykön maine huonommissa piireissä. ”Idealismi on naurettavaa” toteaa punaviinikyynikko ja sipaisee baskeriaan. Hän sivuuttaa täysin sen seikan että kaikki muutos parempaan edellyttää ainakin hitusen idealismia. Kyynisillä ihmisillä on usein terävä kieli, mutta miten he ovat koskaan onnistuneet parantamaan maailmaa? Jotta voisi luoda jotakin hyvää, on pystyttävä uskomaan että asiat voisivat olla paremmin ja että muutos on mahdollinen ja tavoittelemisen arvoinen. On pystyttävä toivomaan.

posted under |

0 kommenttia:

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments